Een reset van het lichaam

In mijn laatste blog, heb ik geschreven over de Trager Approach®.  Hoewel ik de bewegingstechnieken die op de Trager Approach® gebaseerd zijn, gedoceerd heb gekregen op de Akademie voor massage en beweging, had ik nog nooit zelf een complete Trager sessie ontvangen. Het stond al een tijdje op mijn bucketlist om een dergelijke sessie te ontvangen van Jessie Kuipers. Jessie Kuipers praktiseert en onderwijst de Trager Approach®. Dit doet zij niet alleen in Nederland, maar over  de hele wereld.  Ze reist de wereld over om mensen te inspireren met haar levensstijl waarin naast de Trager Approach® ook meditatie en Raw Food een belangrijke rol spelen. Vandaag schrijf ik over mijn ervaring van deze Trager sessie wat voelt als een reset van het lichaam.

Ik rij in de auto richting Amsterdam waar ik verwacht word in studio Meneer de Wit. Als ik naar binnen loop is er net een dansles bezig met jonge kinderen die in en uit de zaal dartelen. Het maakt me vrolijk. Ik zie Jessie staan. Ze straalt rust uit. Ik krijg een kopje thee en zodra haar collega klaar is lopen we de ruimte binnen waar de sessie gaat plaats vinden. De ruimte is groot, eenvoudig en licht. Er staat een tafel in het midden. Voordat we gaan beginnen is er een korte intake en vraagt Jessie mij om door de ruimte te lopen.  Ze geeft aan dat mijn manier van lopen haar informatie geeft. Ik vraag niets hierover en neem me voor dit te bewaren voor aan het einde van de sessie. Uiteindelijk ben ik dit totaal vergeten door de impact van de sessie op mij.

Ik ga liggen en mijn nek is als eerste aan de beurt. Met snelle en soepele bewegingen worden mijn hoofd en nek bewogen. Ik probeer te achterhalen wat ik ervaar en kan het niet meteen plaatsen. Jessie vraagt hoe het gaat? In een opwelling zeg ik dat ik een beetje misselijk wordt. Ze bedankt me oprecht voor mijn feedback en ik krijg het gevoel dat ik echt kan zeggen wat ik ervaar. Dat geeft me een fijn en veilig gevoel.

De benen worden nu onder handen genomen. Met snelle bewegingen worden mijn benen geschud. Dan weer langzaam, dan weer snel. Mijn been gaat alle kanten op. Ik voel heel duidelijk de connectie tussen mijn benen en de rest van mijn lichaam, tot mijn kruin. Al snel tintelt mijn hele lichaam wat zo de hele sessie zal blijven. Het ene been kan meer beweging hebben en voelt soepeler dan het ander been. Ik heb echter het idee dat de kant die minder soepel gaat en waar wat langer op wordt gewerkt opeens veel langer is dan de andere kant. Deze kant tintelt ook enorm. Het lijkt net of er iets gereset is.

Het schudden van mijn rug en schouders voelt als thuiskomen. Het gewieg maakt me heel ontspannen. Op het moment dat mijn buik aan de beurt is, ervaar ik een grote opluchting.  Ik voel ruimte ontstaan tussen mijn ribben. Mijn ribbenkast lijkt wel drie keer zo groot. Meer ruimte om te ademen. Op sommige plekken lijkt het net of ik van binnen een beetje beurs ben. Ik voel een paar pijnlijke plekken. Het bekken wordt ook heen en weer geschud. Het voelt heel vredig. Dit zou zo uren door mogen gaan. Langzaam voel ik dat spanning in het bekken wordt losgelaten.

Als de sessie afgelopen is, sta ik langzaam op. Ik voel me een beetje wankel. Net alsof ik opnieuw geprogrammeerd ben en aan deze nieuwe update moet wennen. Jessie wrijft over mijn onderrug en billen en zegt; ik geef je een staart. Ik visualiseer die staart die me balans geeft. Als een pasgeboren dier wandel ik verwonderd door de ruimte heen. Het voelt licht en  vredig. Zo …… en dit neem ik mee.

Nu, bijna twee weken later, kan ik het vredige gevoel weer oproepen. Het lijkt wel of er meer ruimte is. Het lijkt wel of de bewegingen makkelijker gaan tijdens de massages die ik geef.

Dankjewel Jessie voor een fantastische Trager sessie.

Recent Posts