De kracht van moeiteloos bewegen

De kracht van het moeiteloos bewegen

Ken je het gevoel dat je heel hard je best doet en dat het nergens toe leidt? Je piekert je suf waarom het niet gaat zoals jij wilt. Wat als je even pauzeert en luistert naar je lichaam? Wat als je even niet je best doet? Je neemt een pauze, haalt diep adem en je luistert.  Vaak merk je dan wat er nodig is en worden er dingen in beweging gezet terwijl je daar minder moeite voor doet. De Trager approach® gaat uit van deze kracht van moeiteloos bewegen.

Maar wat is het nu eigenlijk die Trager Approach®? Het is een lichaamsgerichte methode die ontwikkeld is door de Amerikaanse dr. Milton Trager. De methode stelt vragen over hoe het zachter, lichter en vrijer kan zijn in het lichaam en de geest als één geheel. De kracht ligt in loslaten van oude patronen en telkens weer ergens naar kijken of iets doen alsof het de eerste keer is.

Milton Trager ontdekte deze manier van aanraken per toeval toen hij als 18-jarige bokser zijn trainer even onder handen nam in plaats van andersom. De trainer was onder de indruk van zijn aanraking en hij begon deze manier van aanraken ook uit te proberen bij familie en vrienden. Zijn vader had al jaren last van de symptomen van Ischias en na een aantal weken waarin Milton met hem had gewerkt, had hij nooit meer last. Gedurende zijn hele leven als acrobaat, bokser en dokter heeft hij deze vorm van lichaamswerk verder ontwikkeld en verspreid over de wereld.

De boodschap van de zachte bewegingen

Op de Akademie van Massage en Beweging heb ik van mijn docente Mireille Leeflang  een aantal van deze bewegingstechnieken uit de Trager Approach® geleerd om toe te passen in mijn massages. Het zijn zachte bewegingen en het gaat om de manier hoe er door de behandelaar wordt aangeraakt. “Elke zachte beweging in het weefsel stuurt een boodschap in de vorm van een positieve gevoelservaring naar het onbewuste. En een ophoping van zulke positieve ervaringen kan negatieve patronen doen wankelen zodat het positieve overheerst.”(Milton Trager)

Zoals ik de bewegingen heb geleerd, hebben ze te maken met drie dingen:

Het voelen van gewicht. Een lichaam kan gewicht voelen in ontspannen toestand. Hoe meer iemand spanning kan loslaten, hoe meer het lichaam in ontspanning komt. Het voelen van de ondersteuning van de tafel of de handen van de masseur kan keer op keer worden verdiept.

Verbinding voelen. Het hele lichaam staat met elkaar in verbinding. Wanneer je lichte spanning op het weefsel zet, worden boodschappen in het lichaam doorgegeven. Je voelt het lichaam als geheel. Dit leidt onder andere tot betere coördinatie.

Eigen ritme. Door het lichaam te wiegen in het eigen ritme nodig je het uit tot ontspanning en tot het voelen van zichzelf. De beweging geeft veel informatie aan de ontvanger over de mate van ontspanning in het lichaam.

Mentastics®, mentale gymnastiek

Mentastics® wordt ook wel mentale gymnastiek genoemd en is onderdeel van de Trager Approach®. Het gaat om oefeningen die je zelf kunt doen naast het lichaamswerk of massage op de tafel.

Sinds ik in contact ben gekomen met Mentastics® pas ik het dagelijks toe. Het helpt mij om meer aanwezig te zijn, het makkelijker te maken voor mezelf en te voelen wat voor mij op dat moment belangrijk is. Ik neem daardoor vaak betere beslissingen. Het maakt me gelukkiger en meer tevreden.

Graag deel ik een oefening met jullie die ik heb vertaald uit het boek “Trager for Self-Healing” van Audrey Mairi. Het gaat om het nemen van beslissingen wat ik soms als lastig ervaar.  Ik ben dan aan het wikken en wegen en kom geen stap verder. Deze oefening helpt mij om te voelen welke optie het beste voor mij voelt.

  1. Denk aan een situatie waarin je moet kiezen tussen het een of de ander.
  2. Sluit je ogen. Adem een paar keer diep in en uit, zowel in je buik als in het borstgedeelte.
  3. Haal het eerste scenario voor je.
  4. Stel je voor dat je deze keuze volgt. Beleef het gebeuren zonder er dwingende gedachten op af te vuren. Hoe voelt het van binnen? Hoe voelt het in het lichaam?
  5. Nu stel je voor dat het gebeuren over is. Hoe voelt het van binnen? Wat stroomt er door je lichaam?
  6. Pauzeer nu een schud je lichaam. Schud al je ledematen net als een zwemmer dat doet om zich op te warmen voor wedstrijd.
  7. Haal nu het tweede scenario voor je. Trek het als een dekbed over je heen. Ga er niet vanuit hoe het zou kunnen zijn. Zet jezelf in de situatie en laat het zichzelf ontvouwen.
  8. Stel je nu voor hoe het is aan het einde van het scenario. Geef jezelf permissie om de sensaties in je lichaam te voelen.
  9. Hoe voel je je? Hoe omschrijf je de energie in je lichaam?
  10. Schud weer langzaam je lichaam. Je armen, je benen, je heupen, etc. Spring misschien een paar keer zacht op en neer.
  11. Welk gevoel was voor jou het meest licht, het meest vredig en het meest gelukkig?

Wil je meer lezen over Trager dan raad ik het boek “Trager for Self-Healing” van Audrey Mairi aan. Hier staan nog meer mooie Mentastics® oefeningen in.

Recent Posts
Springen als een kangoeroe door diepe bindweefsel massagetrager approach sessie jessie kuipers