Flow
Soms heb je van die dagen. Alles verloopt soepel. De dingen lijken als vanzelf te gaan. Moeiteloos voer je hetgeen uit waar je mee bezig bent en je geniet ervan. Je zit lekker in jouw flow. Maar soms gaan dingen moeizaam. Dan lijkt het alsof er niets uit je handen komt. Waarom zit je de ene keer in die flow en de andere keer niet. Wat is het geheim van flow? En wat kan massage betekenen voor jouw flow?
Wat betekent Flow?
Waar staat dat woord voor? Iedereen kan daar zijn eigen interpretatie aan geven vaak gecombineerd met een beeld of gevoel. Letterlijk vertaald uit het Engels betekent het “stroom”. De stroom als in stromend water. Stromend water wat zich altijd wel een weg ergens doorheen baant. Op Wikipedia kom ik het volgende tegen:
Flow refereert aan een mentale toestand waarin een persoon volledig opgaat in zijn of haar bezigheden. Flow wordt gekenmerkt door op de betreffende acties gerichte energie en activiteit, volledige betrokkenheid daarbij, alsmede het feit dat men de activiteiten succesvol uitvoert. Belangrijkste theoreticus achter dit concept is de Amerikaanse psycholoog Mihaly Csikszentmihalyi.
Mihaly Csikszentmihalyi vergelijkt in één van zijn lezingen flow ook wel met het gevoel om buiten de dagelijkse realiteit van routine te zijn, een soort extatische toestand. Je gaat volledig op waar je mee bezig bent. Er is een helderheid over wat er moet gebeuren. Het maakt ons gelukkig om te doen waar we goed in zijn met een intrinsieke motivatie en daarmee tevens een bijdrage te leveren aan iets wat groter is dan wijzelf.
Bevlogenheid versus flow
Wat Mihaly Csikszentmihalyi zegt is dat je ervaring moet hebben om iets echt goed te kunnen, zo’n 10 jaar. Ervaring maakt iemand kundiger om van daaruit in staat te zijn om iets te creëren in flow.
Arnold bakker, hoogleraar organisatiepsychologie, maakt een onderscheid tussen flow en bevlogenheid. Hij geeft aan dat bevlogenheid een geestesgesteldheid is die geldt voor een langere periode. Het gaat hierbij of iemand het werk wat hij of zij doet fijn vindt en intellectueel uitgedaagd wordt maar wel in zoverre dat hij of zij dit aankan. Kortom, wanneer de gesteldheid van lichaam, geest en vaardigheden goed aansluit op de taak die je moet verrichten, zal je een hoge mate van bevlogenheid ervaren.
Flow gaat volgens Bakker over iets anders dan bevlogenheid. Dat gaat volgens Bakker meer om ‘een kleine piekervaring’, die een half uur tot twee uur duurt. Als er een taak is die uitdagend is, en er zijn goede hulpbronnen beschikbaar om de taak te volbrengen, dan kan het zijn dat alles even volautomatisch lijkt te gaan en dat je volledig in sync bent met de omgeving en je werk, of je hier nu al wel of geen 10 jaar ervaring in hebt. Enige ervaring is uiteraard wel nodig om in een flow te raken. Je moet datgene wat de taak behelst wel in de vingers hebben.
Flow als medicijn tegen ziek worden
Bevlogenheid en flow zorgen ervoor dat we gezond door het leven gaan, zowel lichamelijk als geestelijk. Er is hier een verband met burn-out. Als je een baan hebt die je niet bijzonder leuk vindt en je het idee hebt dat je geen controle hebt in het werk, levert dat stress op. Soms zoveel stress dat iemand in een burn-out terecht kan komen. Iemand die dezelfde baan uitoefent met bevlogenheid, kan vaak niet begrijpen dat zijn of haar collega van dit werk in een burn-out kan raken. En dat niet begrijpen vanuit de omgeving, zorgt er vaak voor dat iemand toch door gaat. Burn-out komt dus vaak als een sluipmoordenaar. Hij overvalt je dan ineens als echt alle energie weg is en het duurt vaak lang voor je daaruit weer herstelt. Als de bevlogenheid ontbreekt in hetgeen je dagelijks doet, maak je dus een grotere kans om ziek te worden.
Bevlogenheid en zo af en toe in een flow is een goed medicijn tegen een burn-out die in onze dagelijkse maatschappij op de loer ligt. Mits je ook voldoende rust. Altijd maar doorgaan, dus bij wijze van spreken in een contante flow zijn, kan ook uitputting opleveren. Het gaat dus wederom om de juiste balans voor jouw unieke persoon zien te vinden. Wanner je je laat leiden door wat jij belangrijk vindt in het leven, je kiest wat bij je past en je genoeg rust neemt, is de kans groter dat je zo nu en dan die in de flow-stand terecht komt.
Massage en flow
Hoe zien we de relatie met massage? We geloven dat je met een aandachtige massage meer tot jezelf komt. Door de ontspanning en aandacht kan je je bewust worden hoe het met je is en kan een helderheid ontstaan, op het moment zelf of de dagen erna, wat voor jou nu echt belangrijk is. Als je meer bij jezelf staat, ben je in staat om je eigen bevlogenheid en flow in het dagelijks leven te ervaren.
De afgelopen periode hebben we een nieuwe massage bij Be MASSAGE gecreëerd die geïnspireerd is op flow. De flow in deze massage komt tot uiting in een constante doorgaande beweging in de massage. Ook is overgave een thema in de massage. De Be Flow Massage is geinspireerd door de Lomi Lomi massage, de Esalen massage en Dansage.
Lomi Lomi massage komt uit Hawaii en is een eeuwenoude traditie en spiritueel georienteerde massage met rituelen. In de Hawaïaanse en Samoaanse taal betekent het woord Lomi, “kneden, wrijven of sussen”. Je werkt in en uit net als de pootjes van een tevreden kat. Lomi Lomi maakt veel gebruik van de ritmes en bewegingen van de Hawaiiaanse natuur. Daarin neemt water een belangrijke rol in: kabbelende beekjes, schitterende watervallen en de krachten van de oceaan. Het zijn vloeiende bewegingen die afwisselen in tempo.
Esalen-massage wordt ook wel de ‘kunst van het bewust raken’ genoemd. De Esalen-massage is een volledige lichaamsmassage. Het bestaat uit vloeiende bewegingen over de hele lengte van het lichaam, passieve gewrichtsbewegingen en diepgaand structureel werken aan spieren en gewrichten. Zachte, wuivende bewegingen, gecombineerd met energetische balancering van het lichaam, altijd in harmonie met de ademhaling, zijn kenmerkend voor de Esalen-massage. Er wordt meer olie gebruikt dan bij een klassieke massage, maar minder dan bij Lomi Lomi uit Hawaii.
Dansage is in Nederland ontwikkeld en is een massage beleving waar muziek een prominente rol speelt. Er wordt een vertaalslag gemaakt van muziekflow naar massageflow. Er wordt veel gewerkt met de onderarmtechniek. Tempo, het ritme en de accenten in de muziek zijn van belang.
Benieuwd naar de Be Flow massage geïnspireerd op de drie bovenstaande massage stromingen? Lees er meer over.