verschil massagetherapie en ontspanningsmassage
Verschil ontspanningsmassage en massagetherapie
Massagetherapie, wat is dat? En wat is het verschil met een ontspanningsmassage. Dat is wat klanten soms vragen. In het kort: een ontspanningsmassage heeft als doel “jouw lichaam en geest ontspannen” en massagetherapie heeft als doel “een antwoord geven op jouw hulpvraag”. Toch merk ik dat de meeste klanten iets meer uitleg nodig hebben. Vandaar ook deze blog. In deze blog leg ik uit wat het verschil is tussen een ontspanningsmassage en massagetherapie.
Wat is een ontspanningsmassage?
Bij een ontspanningsmassage is het belangrijkste, de naam zegt het al, de ontspanning. De ontspanningsmassage is ervoor bedoeld dat jouw lichaam en geest tot rust komen en zich kunnen herstellen. Vaak gebeurt het dat mensen tussen waken en slapen geraken; oftewel een lichte slaap. Ik noem dat weleens gekscherend “The twilight zone”. Het “voelen” van het lichaam ofwel het lichaamsbewustzijn kan daarbij worden aangesproken, maar dat is geen doel op zich. Ook kan het gebeuren dat lichamelijke klachten verminderen door de massage of dat emoties vrijkomen en daardoor opluchting ontstaat. Als dat gebeurt kan dat een heerlijke bijkomstigheid zijn.
Wat is massagetherapie?
Waar een ontspanningsmassage gericht is op de ontspanning, is de massagetherapie gericht op bewustwording. Die bewustwording kan op fysiek, gedragsmatig, emotioneel of spiritueel vlak zijn. Met massagetherapie wordt je uitgenodigd om te voelen en te ervaren in het moment. We onderzoeken wat jouw lichaam te vertellen heeft.
Massagetherapie start met een meer uitgebreide intake dan bij een ontspanningsmassage. De hulpvraag staat centraal bij massagetherapie. Ik vraag een proactieve bijdrage van jou gedurende de sessie(s). Er is een samenwerking tussen cliënt en therapeut zodat de juiste snaren bespeeld kunnen worden. Ik zie het als een ontdekkingsreis. Je bent bereid om de ontdekkingstocht aan te gaan, ook al is dat niet altijd even makkelijk.
Een hulpvraag kan heel divers zijn. Het kan gaan over het verminderen van lichamelijke klachten, het ervaren van minder stress, meer energie of kracht willen ervaren of juist meer ruimte of flexibiliteit willen creëren. Het kan ook gaan over het ontdekken wat je wel of niet prettig vindt in aanraking; wat jouw behoefte daarin is. Misschien vind je het lastig om persoonlijke grenzen aan te geven en wil je daarmee aan de slag. Al met al, een hulpvraag kan heel divers zijn. Soms is er maar één sessie nodig, bijvoorbeeld als er sprake is van een puur lichamelijke klacht. Bij een meer uitgebreide hulpvraag adviseer ik meestal meerdere sessies.
Tijdens de sessie trigger ik je bewustzijn. Dat doe ik soms verbaal door in een sessie te vragen of je bepaalde verschillen in je lijf voelt of hoe een bepaalde aanraking ervaart. Ik benoem soms wat ik tegen kom in de massage en vraag of je dat herkent. Soms gebruik ik woorden om het fysiek loslaten van een arm of been te bevorderen of de ademhaling iets meer uit te nodigen. Soms zal ik juist, als de sessie dat vraagt, weinig verbaal communiceren.
Bij meerdere sessies is er ruimte voor reflectie. Bij de start van elke sessie is er de mogelijkheid te reflecteren. Dat kan zijn: Wat ben je in of na een vorige sessie tegen gekomen? Welke verandering ervaar je in jouw dagelijkse leven? Wat is het resultaat van de lichaamsgerichte oefeningen waar je mee hebt geëxperimenteerd? Wat we bespreken, is uiteraard afhankelijk van jouw hulpvraag.
In tegenstelling tot ontspanningsmassages wordt massagetherapie wel vergoed mits je aanvullende verzekerd bent en afhankelijk van de door jou gekozen zorgverzekeraar. Overleg met jouw zorgverzekeraar of de therapie wordt vergoed.
Holistische visie
Bij massagetherapie werk ik met een holistische visie en aanpak. Ik ben mij bewust dat met de aanraking het herstellend vermogen aangesproken kan worden. Dit herstel kan op verschillende niveaus plaats vinden: lichamelijk, geestelijk, emotioneel en spiritueel. Ik geloof dat de antwoorden waar je naar op zoekt bent, al aanwezig zijn in jou. Soms is het fijn om iemand te hebben die je begeleid in jouw zoektocht en je wellicht een alternatief perspectief schenkt wat jou helpt.